Varför är bra bättre än bäst?

Att vi ungomar har höga krav kommer inte som en nyhet. Kraven på att alltid vara snyggast, duktigast och trevligast. När vi inte når upp till "ast" känner vi oss direkt värdelösa. Idag räcker det inte med att bara vara snygg, man ska vara snyggast, annars slår otillräcklighetskänslorna till direkt. Att inte vara duktigast på jobbet eller skolan är otänkbart om man vill känna sig värdefull, eller hur? Dock räcker det inte med att bara vara snyggast och duktigast för att känna sig nöjd som människa. Trevligast ska man vara också, liksom roligast att umgås med och häftigast i gänget. 

Att var fjärde ungom mår dåligt idag är kanske inte så konstigt? Eller att antalet ungomar som lider av psykisk ohälsa har tredubblats sedan början på 90 talet?
 
Tänk att var fjärde ungom lever i samma skit. Att utåt sätt visa upp en falsk fasad, ett leende som inte avslöjar den inre ångesten. Tänk att var fjärde ungdom dagligen känner sig otillräcklig, värdelös och ful bara för att dem inte tycker sig nå upp till "ast". Förstå att var fjärde ungdom driver sig själv in i väggen för att ständigt jaga efter att vara bäst. Det är enormt vanligt att må dåligt - så du - precis du som läser detta. Du är inte ensam om att må dåligt. Var fjärde ungom mår lika dåligt som du. Du är liksom inte misslyckad eller värdelös bara för ditt mående. I dagens samhälle visar alla upp ett leende istället för sin ångest. Men vet du? Det blir bättre. Efter regn kommer solsken. Vill du börja må bättre? Vill du må bra? Då måste du inse att bra är mycket bättre än bäst.
Skippa alla krav som ändå är omöjliga att nå upp till. Börja leva istället. Inse vad du faktiskt tycker är kul och är bra på. Acceptera även dina svagheter och skäms inte över dem. Alla har vi våra dåliga sidor. Själv är jag tillexempel värdelös på att laga mat hehe. Inse att du duger trots att du bara är du. Helt enkelt snygg, duktig och trevlig. Det räcker så. Mer behöver det inte vara. 

                                           Men egentligen. Egentligen. Mår vi dåligt över så tråkiga saker:(... 
 
Han dör snart i svält.... Du klagar över dina tjocka ben.

Dem har panik för att de såg sin mamma skjutas... Du har panik över att lönen är lite lägre denna månad.

Hon gråter över sin döda son... Du gråter över vågens siffror.

 Han tvingas döda folk varje dag... Du klagar över att semestern är för kort varje sommar.

Han kämpar för livet... Du kämpar för beachen 2015.
 
.................................
Egentligen har du alla förutstättningar till att må bra. Vi bor i Sverige. Du måste bara våga släppa taget om det som får dig att må dåligt. Kanske ta hjäp av en psykolog? BIG LOVE!



Kommentarer
» Nina

Du är en sån klok & fin tjej du Julia! Glöm aldrig någonsin det<3

Svar: Tack. Det är du med <3 <3
Juliaajoo


Kom ihåg






Trackback