Varför frukost är viktigt



INTE ÄTA FRUKOST - SOM ATT KÖRA BIL PÅ TOM TANK
Du ska få i dig ca 25% av dagens matintag till frukost. Det stabiliserar blodsockret och gör att du inte är lika sötsugen. Studier visar att folk som äter en rejäl frukost inte "små-äter" lika mycket under resterande dag... Med frukost lägger du grunden för hela förmiddagen: Du ska prestera i skolan, på jobbet och orka göra ditt bästa & detta är tyvärr omöjligt utan energi. Som att köra en bil på tom tank.

ATT ÄTA FEL FRUKOST - SOM ATT TANKA EN BENSINDRIVEN BIL MED DIESEL
Utan frukost blir man grinig eftersom kroppen ställer in sig på sparlåga. Kroppen utsöndrar stresshormonet kortisol som kommer att styra över ditt blodsocker vilket resulterar i sämre energi, sämre humör, sämre mående och sämre förbränning. Dessutom är du så frukansvärt hungrig till fikat/lunchen att du gärna väljer det söta & feta eftersom hjärnan säger att du har matbrist "ät det du kommer åt och har högt energiinehåll" (vilket är som att tanka en bensindriven bil med diesel). 

Det märks att vår kropp är byggd på samma sätt som på stenåldern. Under den tiden var det viktigt att få i sig mat när det väl fanns. Vilket i sin tur inte är bra för förbränningen för då står kroppen på sparlåga och lagrar allt den får i sig... Äter vi däremot regelbundet lär vi kroppen att den inte behöver oroa sig (dvs, att den snart FÅR föda snart igen) - då står kroppen inte på sparlåga och förbränningen är på topp. 

EN PERFEKT FRUKOST
En bra frukost sägs innehålla en/två mackor och frukt på sidan av en tallrik. Havregrynsgröt är helt lysande att äta på morgonen eftersom de rensar skadligt kolesterol från mag&tarm +blodkärl. Det ger även magen och tarmen fina fibrer att jobba med. Bra start på dagen som ger stabilt blodsocker och lång mättnadskänsla.




Kommentarer
» Nini

Håller med dig frukost är absolut det viktigaste att få i sig. JAg förespråkar alltid det till min familj :D

Svar: haha ja, jag tror att många faktiskt missar hur fruktansvärt viktigt det är=)
Julia Jonsson


Kom ihåg






Trackback