Din kropp behöver tallriksmodellen

Den som aldrig behöver vilodagar, tränar inte tillräckligt hårt. När man tränar bryts kroppen ner och det är när du äter, sover och vilar kroppen byggs upp igen. Ger du inte din kropp återhämtning kommer den aldrig att bli starkare heller. Äter du för lite kommer kroppen prioritera dem inre organen som hjärtat, lungorna osv. Då finns inte tillräckligt med energi för att bygga upp kroppen och den bryts ner istället. Det är kosten och vilan som bygger upp musklerna.
 
Träningen ska liksom göra ditt liv bättre, det ska inte vara ditt liv. Idag petar allt för många människor i maten. Utesluter kolhydrater och äter inte upp allting på tallriken. Det är vad jag kallar ätstörningar. Rakt igenom. Man ska inte få ångest av att äta middag. Kroppen behöver allting från näringskedjan. Det är viktigt för att bygga upp kroppen och få den till att fungera i vardagen. 

Tacka vet jag tallriksmodellen och husmanskosten.
Alla tre delar från tallriken behövs. Kolla själv:

Vad gör kolhydraterna i din kropp? - Det är kroppens bränsle. Det är livsviktigt för hjärnaktivitet och fysisk aktivitet. Kolhydrater förbrukas hela tiden och bör tillföras till kroppen varje dag. Tecken på kolhydratsbrist: Du känner dig trött och trög. Kan förlora muskler eftersom kroppen bryter ner proteiner för att få energi. Man kan lätt bli sjuk pga försvagat immunförsvar. Man får även hetsätningssug, depression och frånvarohetskänsla. 

Vad gör proteinet i din kropp? - Proteiner är kroppens byggstenar. De har som uppgift att bygga upp och reparera kroppens celler, vävnader och muskelmassa. Om du äter för lite protein så börjar kroppen bryta ner sitt eget protein i form av muskler och vävnader. Därför är det extra viktigt att äta tillräckligt med protein när du tränar och vill bygga muskler. Tecken på Proteinbrist: Långsam sårläkning. Sköra naglar och fallande hår. Svaga muskler. Extrema anfall av trötthet. (Dock är det svårt att få proteinbrist här i Sverige).

Vad gör fettet i din kropp? -
 Fett behövs som energireserv, för tillverkning av vissa hormoner. Som stöd för inre organ, som värmeisolering och för att kroppen ska tillgodogöra sig de fettlösliga vitaminerna. Tecken på fettbrist: Dåligt minne. Torr hud. Slitet hår och mjäll. Tvångstankar och sämre reflexer. 


Såhär såg jag ut för fyra år sedan. Då hade jag brist på alla tre ämnen (och många till). Jag kan säga att man kände sig som en påse hundskit varje sekund av den vakna tiden. Idag vet jag hur extremt viktigt det är för kroppen att ha tillgång till både kolhydrater, fett och protein. Man kan liksom inte klaga på att "man är trött på jobbet" och samtidigt leva på kolhydratsunderskott. Eller att man "sover dåligt" och inte äta tillräckligt med mat. Eftersom kroppen inte sover på tom mage. Man kan inte heller klaga på "att man är down, slut och deprimerad" om man utesluter ämnen från kostcirkeln. Liksom: Börja ät då, så kommer du må bättre!!!!!

Man styr mycket med maten. Men för att må bra och prestera bra är det viktigt att äta från hela kostcirkeln:)Kommentarer

Kom ihåg


Trackback